S slovenščino nimam težav: kapitel 2: Slavko Pregl: Kakšna krivica (basen) på s. 15 i textboken

Vilken oförrätt (fabel)
En underbar sommarkväll höll grodorna konsert i gölen bakom byn. Djuren hade klätt sig i frack och aftonklänning och kommit för att lyssna. ”Det är orättvist!” brusade storken upp. ”Precis alla utom jag har fått en inbjudan. Och jag som tycker så mycket om grodor!”Kaj mislite, zakaj štorklja ni dobila vabila?
Ker štorklja rada je žabe.

Ali poznate še kakšno kratko basen? Katero?
Poznam basen o medvedu in lisici, ki pove, zakaj ima medved kratki rep.


kommentarer
Detta med pluskvamperfekt för att fånga en situation som en bild där förberedelserna redan är "överstökade" är en speciellt finess som finns i svenskan men ju egentligen inte alls i slovenskan i form av grammatiska böjningsformer av verb.

På slovenska är det alltså öppet för båda tolkningarna, antingen att läsaren kastas in i en situation, eller att läsaren får följa händelseutvecklingen (hur de klär sig och går) som leder till situationen (vid gölen).

För att få motsvarande entydiga ”pluskvamperfektiska” effekt på slovenska skulle man behöva uttrycka det explicit, t.ex. med något tidsrelaterande ord som: Preden so prišle poslušat, so se živali oblekle v frake in večerne obleke.övningen är gjord av flera studenter


Inga kommentarer: