![Vipavas vapensköld med illustrerande vinranka. Bild från källa [2].](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-iMsGimZuI9N8GGLf15bmbwgG2lC68Ym2fOaeobklOFb-FyIaLM4oDjjlurDusyw6vxiQeu_afX4XVJIp2keC2tkPI-dNtPAj8FiyefEc55JpWVEfSq9BJ17nBdjNvK0OKu4xsKLTuAg/s1600/Vinodling_Emanuel_1.gif)
När det är dags att skörda vinrankorna samlas familj och vänner till gårdens vinodlare för att hjälpas åt. Denna tradition är mer av ett vänskapligt och glädjefyllt tillfälle, där vinbonden efter uträttat verk bjuder in till en stor skördefest, inklusive eventuell gratis tillgång till vin under året för vinplockarna [4]. Vinplockningen i Vipavadalen innefattar därmed ingen direkt ekonomisk ersättning till vinplockarna, utan utförs mer i form som en hjälpande tjänst till den nära vän eller familjemedlem som vinbonden oftast är [4]. I princip varje hushåll i Vipavadalen har dessutom en egen liten vinkällare under bostaden, med vinvolymer som kan uppgå till dryga 100 liter för eget bruk [4].
Vinsorter
I dagens Vipava odlas vita klassiska druvor, så som Sauvignon, Malvazija, Laški, Rizling och Chardonnay, samt röda druvor, som exempelvis Merlot, Barbera, Cabernet Sauvignon och Modri Pinot [1]. Vipavas konkurrenskraft på vinodlingsmarknaden har mycket att göra med det faktum att vinbönderna här också odlar många sällsynta och inhemska viner, så som Zelen (slovenska för ordet ”grön”), Pirela och Pikolit [1]. Deras förkärlek till vinodling har gjort att de har sett till att bevara dessa mer gammeldagsa vinrankor. Även de nya mer utvecklade odlingsteknikerna har även tillgodosett återinförandet av dessa vinrankor [1].
Vinkvalitet och vinforskning
Dagens vinbönder i Vipavadalen har därmed förstått att för att erhålla goda viner så krävs det både god kvalitet, samt stort engagemang [1]. Därmed är forskningen kring nya odlingstekniker av vinrankorna av hög vikt, vilket även har medfört att jordbruksskolan på universitetet i Nova Gorica, med placering i Ajdovščina sedan 2008 nu också innefattar ett vin-forsknings-center med namnet ”Wine Research Center” (WRC) [1]. Vinodlingscentret är därmed placerat i vinodlingarnas centrum och har en god kontakt med lokala vinproducenter [5]. Dess forskningsområden innefattar analys av kvaliteten hos vin, optimering av vinodlingstekniker, samt vinmarknadsföring [5]. WRC:s anställda har både praktiska och rena forskarkunskaper [5]. Därtill samarbetar de även med institutioner både i Slovenien, samt utomlands [5].
Osmica
![En upp-och-ned vänd vinranka används för att signalera att en Osmica är öppen i närheten. Bild från källa [8].](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPTbQP-GA-HCd1PZ9UE87G3wzvPkixKLB_i3hoZx6HfzOidCy5ADP631jHUlIZQRt6tPaX8_3mOiAk5yHZJAL1rrJT1HTOV2wm4-6-3vmLhyphenhyphenYdjJEPCNJBLs-_jGYHLK67OtjmO3qWYIw/s200/Vinodling_Emanuel_2.gif)
Källor
[1] The Network for Small European Wine Areas, [webbsida] 2013-04-19
[2] CRW Flags' Online Catalog, Vipava (Municipality, Slovenia), [webbsida] 2012-12-21
[3] Die Ehre dess Hertzogthums Crain (originaltitel på tyska), Slava vojvodine Kranjske (titel översatt till slovenska), Janez Vajkard Valvaso, Utgivare: Dr. Rudolf Trofenik, 1689, [webbsida] 2013-04-19
[4] Informationen uppgår till författarens egen erfarenhet.
[5] University of Nova Gorica, Wine Research Centre, [webbsida] 2012-12-21
[6] Osmizza (text på italienska), [webbsida] 2012-12-21
[7] Osmiza, Pablo Apiolazza (2012), IMDb – Internet Movie Database, [webbsida] 2013-04-19
[8] Osmica – wine cellar opened to sell the wine of the previous year, [webbsida], 2012-12-21
Övrigt
[9] 2013 års Osmica-kalender, [webbsida] 2013-04-19
[10] Slovenska viner på Systembolaget i Sverige, [webbsida] 2013-04-19
av: Emanuel Larsson, januari 2013
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar