Välkommen!

Välkommen till vår blogg. Här har du möjlighet att lära dig mer om Slovenien, dess språk och kultur. Slovenien är ett land i södra Europa som fram till 1991 var en del av Jugoslavien. Det har 2 miljoner invånare. Huvudstaden heter Ljubljana, och detta är även landets största stad med c:a 300 000 invånare. Maribor är landets näst största stad med c:a 100 000 invånare. Slovenien gränsar till Italien, Kroatien, Ungern och Österrike. Den övervägande majoriteten i landet talar slovenska, men även ungerska och italienska är officiella språk i några kommuner vid gränsen till Italien respektive Ungern. Vidare talas bosniska, kroatiska, montenegrinska, serbiska, albanska och makedonska av betydande grupper medborgare i f.d. Jugoslavien, som efter federationens delningen valt att stanna i Slovenien eller senare sökt sig dit.

Slovenskan räknas traditionellt till de sydslaviska spåken, närmare bestämt de sydvästslaviska språken, dit även de sinsemellan synnerligen närstående språken bosniska, kroatiska, montenegrinska och serbiska räknas. Vissa anser dock att slovenskan lika väl hade kunnat räknas till de västslaviska språken där de närmaste släktingarna är slovakiskan och tjeckiskan. Kort sagt befinner sig slovenskan på ungefär samma släktskapsavstånd från de båda närmaste "grannarna" kroatiskan och slovakiskan, och det finns anledning att tro att de historiska rötterna snarast finns att söka i en gemensam slovensk-slovakisk språkform som talades i dagens västra Ungern innan ungrarna flyttade dit österifrån. Däremot har många mera sentida ord och uttryckssätt lånats in från de jugoslaviska grannspråken, så på ytan kanske den släktskapen kan tyckas mera märkbar.

Slovenien är känt för sina alper och grottor, men landet har även en liten kustremsa i Istrien. Dess högsta berg är Triglav som sträcker sig 2 864 meter över havet. Nationalparken Triglav är den enda nationalparken i Slovenien och den täcker c:a 3 % av Sloveniens yta. Den är även en av Europas första nationalparker, och det första skyddet av området infördes 1924. Škocjangrottorna (Škocjanske jame) är ett system av kalkstensgrottor i regionen Karst i sydvästra Slovenien. Sedan 1986 finns de även på UNESCO’s världsarvslista. Detta innebär att man anser att det är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Det finns även en Park Škocjanske jame. Postojnagrottan (Postojnska jama) är ett grottsystem som uppstått som en karstbildning. Den är med sina 21 kilometer det längsta grottsystemet i landet. I grottan finns också det sällsynta stjärtgroddjuret olmen (Proteus anguinus).

De tre mest kända turistorterna i Istrien är Piran, Izola och Portorož. Piran har nästan 17 000 invånare och är känt för sina många medeltida byggnader och rika kulturskatter. Izola är en gammal fiskeort och centralorten har drygt 11 000 invånare. År 2010 bodde det drygt 3 000 invånare i Portorož som är nära förbundet med Piran och mest känt för sina hotell och restauranger.

Slovenien har ett flertal kurorter. De mest kända är Čatež, Rogaška Slatina, Radenci och Podčetrtek. Landet är även känt för sitt mineralvatten. Ett av de främsta är från Rogaška Slatina och heter Donat MG, men Radenska från Radenci är det som de flesta känner till.
Dolores Meden & Morgan Nilsson